18 października obchodzony jest Światowy Dzień Warzyw i Owoców. Z tej okazji dzieci
z grup Zajączków, Biedronek, Sówek i Pszczółek wcieliły się w rolę kucharzy oraz  kucharek i samodzielnie przygotowały pyszną, kolorową i witaminową sałatkę owocową. Taka witaminowa przekąska jest alternatywą dla słodyczy, które tak bardzo lubimy. Wszyscy mieliśmy soczyste minki na widok tak smakowitych owoców i każdy ochoczo zabrał się do pracy. Przed przystąpieniem do pracy dzieci dokładnie umyły ręce, pamiętając o zasadach higieny. Przedszkolaki pokazały, że potrafią bezpiecznie posługiwać się nożem podczas krojenia owoców na małe kawałki. Degustacja sałatki owocowej była bardzo przyjemna. Dzieciom wyjątkowo smakowały owoce w takiej postaci, tym bardziej że był to efekt ich
pracy. Na koniec dzieci stwierdziły, że przepis na tą pyszną sałatkę jest bardzo prosty, dlatego będą ją robiły w domu – dla
swoich rodziców i rodzeństwa – zachęcając przy tym domowników do zdrowego stylu życia.

Było pysznie, kolorowo i zdrowo!